lauantai 23. helmikuuta 2013

Hushus hammaspeikko!


Eilen oli pienen ihmisen ensimmäinen hammaslääkäri! 
Alkuun siinä juteltiin ruokatottumuksista, tuttipullon ja tutin käytöstä, välipalan sisällöstä ja siitä, että naposteleeko poikanen aterioiden välissä. 
Niin.. Siinä kohtaa piti vähän häpeillen myöntää että toisinaan tätä "kiellettyä" asiaa meillä harrastetaan. Nimittäin silloin kun täytyy esimerkiksi saada kotitöitä tehtyä. Niinä hetkinä usein annan muutaman maissinaksun, jotta poikanen jaksaa pysyä tyytyväisenä. Mutta onneksi napostelee vain maissinaksuja. Tuttipullosta suositteli myöskin luopumaan kokonaan, ja tutistakin viimeistään kun synttärikakkuun tulee kaksi kynttilää.
Pullosta Emil juo iltavellin, ja joskus päikkäreille mentäessä maitoa, joten ihan hirveästi meillä ei sitä enää tarvita muutenkaan. 

Velli pitäisi antaa ennen hampaiden pesua.
Joo, tiesinhän minä sen. Toteutus nyt sitten onkin se toinen probleema purtavaksi. Meillä velli tarkoittaa unihiekkaa ja nukkumaan menemistä.Meidän vanhempien tulee alkaa syömään ksylitolia päivittäin, että pysyy bakteeritaso suussa pienempänä. Juu, seuraavalla isolla kauppareissulla otetaan sitten purkkaa ja pastilleja mukaan. 

Lisäksi täti sanoi, että kun lastenhammastahnoissa on ikäsuositukset, niin niitä ei tarvitse niinkään tuijottaa, vaan sitä fluorin määrää. Fluoria siis maksimissaan 0,025-0,10. 


Ikenet olivat sivuilta turvoksissa, joten sinne sitten varmasti saadaan seuraavana parit leegot. 
Hienosti muuten antoi tarkastaa suun. Nopeastihan se ohi oli kun ainoastaan katsoi ja kokeili hampaat sormituntumalla. Kotona ei tämä olisi onnistunut, joten siksi ihmettelin suuresti kuin lääkärissä antoi tädin tutkia tarkasti. 

Lopuksi Emil sai vielä hammasharjan ja hammastahnan matkaan. 
Hammasharjoja ollaankin saatu neuvolasta, messuilta ja äitiyspakkauksesta. Niitä siis löytyy muutama, eikä todella tarvitse ihan heti itse niihin rahaa käyttää. :DEmma


4 kommenttia:

 1. Me tehdään kaikki ihan väärin...onneksi pari kuukautta aikaa hammaslääkäriin. Miten tuttipullosta pääsitte eroon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PyhPah, äläs nyt :)

   Mä en oikein itseasiassa tiedä.. Kyllä iltavelli vielä menee pullosta mut sit tosiaan nokkamukiin alotettiin jo aikasin tutustuu. Sai leikkiä sillä alkuun ja kylpyyn otettiin vettä ja joi siellä siitä. Päiväasikaan annetaan kaikki vaan nokkamukista, eikä Emil sitten pulloa olekaan vaatinut.

   Poista
 2. Meille annettiin tuossa hammashoitajaneuvolakäynnillä ohjeeksi, että noin 1,5 vuotiaana vasta hammastahna käyttöön. Vedellä vaan siihen asti. Ja tuttipullo on kyllä vielä käytössä ja veikkaan että tulee olemaan jonkun aikaakin. Tutti samoin. Lisäksi ohjeeksi annettiin tutista, että jos jokin korvike sitten menee suuhun (peukalo, lelu, narut yms.) niin tutti on sitten parempi. Hauska, että asiantuntijoilta tulee eri paikkakunnilla erilaisia ohjeita! =)

  Piipe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille sanottiin kans, ettei hammastahna ole ihan ehdoton, mutta suositteli kuitenkin.
   Tutista sanottiin samaa, että jos tulee just vaikkapa peukalo tilalle niin silloin tutti aina parempi.

   Meille se vielä selventi, että nää ohjeistukset on kaupunkikohtaisia. Ja että esimerkiksi jollain hammastahnavalmistajalla saattaa olla eri suositus kun kaupungilla. :)

   Poista